Domáci kysnutý chlieb

Čas prípravy: 8-12 hodín
Čas pečenia: 40 minút

Ingrediencie:

5 g kvasníc
1 polievková lyžica soli
1/2 litra studenej vody
625 g múky (odporúča sa 125 g ražnej a 500 g pšeničnej múky)

Postup:

Droždie rozdrvte v 5-litrovej miske, pridajte soľ a vodu a miešajte, kým sa droždie nerozpustí. Pridajte všetku múku a miešajte, kým sa múka nespojí s vodou a nezvlhčí - cesto by malo byť lepkavé. Prikry ho utierkou a nechaj pri izbovej teplote kysnúť 8 - 12 hodín.
 
Po vykysnutí cesto zoškrabte z okrajov misy a trochu premiešajte. Uterák posypte asi 1/2 šálky pšeničnej múky a rukami ho rozotrite na priemer asi 27 cm. Potom cesto vyklopte na pripravenú utierku a zľahka ho do nej zabaľte.
 
Na spodný rošt rúry umiestnite 4,8 l pekáč alebo hrniec s pokrievkou a rúru predhrejte na 240 °C. Keď sú rúra a pekáč dostatočne horúce, vyberte ich z rúry a opatrne do nich nalejte cesto. Nádobu prikryte pokrievkou a vráťte ju do rúry. 

Pečte 25 minút s pokrievkou a potom 15 minút bez pokrievky. 

Upečený chlieb opatrne vyklopte na utierku a zabaľte ho. Pred prvým krájaním nechajte chlieb aspoň hodinu vychladnúť.

Tip!

Je ťažké odolať vôni čerstvo upečeného, voňavého chleba. Ochutnávanie však odložte, kým sa neochladí na izbovú teplotu! Je dôležité nechať chlieb dostatočne vychladnúť, najlepšie na mriežke. Príliš skoré pečenie spôsobí, že chlieb bude príliš mäkký a vláčny. Chlieb sa vlastne upečený až po vychladnutí.. Kôrka potrebuje čas, aby sa vytvorila chrumkavá, a vlhkosť v strede chleba potrebuje čas, aby sa rovnomerne rozložila.