Ako správne grilovať na panvici?

Chutné steaky nepripravíte iba vonku na grile, ale tiež doma či na chate v daždi na grilovacej panvici.

Grilovanie v kuchyni má oproti grilovačke vonku niekoľko výhod:

  • Je možné grilovať nezávisle na počasí.
  • Nepotrebujete gril, ktorý celý rok zaberá miesto a je pomerne drahý.
  • Nemusíte kupovať drevené uhlie či iné veci, grilovanie doma je lacné. 

Aká by panvica mala byť a čo s pokrmom urobiť, aby bol čo najlepší?

Základom je masívny materiál

Aby ste ale boli s grilovaním doma spokojní rovnako ako s tým vonku, je nutné zdôrazniť, že potrebujete špeciálny riad. Dôvod je jednoduchý. Rovnako ako musí byť dobre rozpálený záhradný gril, tak to platí aj pre panvicu. Preto sa na trhu začali objavovať grilovacie panvice, ktoré sú ťažšie a masívnejšie. Vydržia tak vyššie teploty (zväčša sa jedná o teploty medzi 180 - 350 °C) a teplo rozvádzajú rovnomerne, takže mäso bude rovnako prepečené na okrajoch aj v prostriedku.

Výstupky na dne

Základným materiálom panvíc na grilovanie je hliník, ktorý je jedným z najlepších vodičov tepla. Povrch je potom často tvorený keramickými alebo minerálnymi časticami. Vďaka tomu sa potraviny nebudú prichytávať a pripaľovať a ku grilovaniu budete potrebovať iba minimum tuku. Samozrejme vďaka nelepivému povrchu bude aj veľmi ľahká údržba. 

Grilovaciu panvicu odlišuje nielen kvalitnejší materiál, ale aj vzhľad. Zväčša je obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru a predovšetkým na dne sú výstupky, ktoré simulujú bežnú grilovaciu mriežku. Tuk a šťava z grilovaných pokrmov sa tak dostane do žliabkov medzi drážky a výpek sa ľahšie vylieva. Vďaka drážkovému povrchu sa navyše jedlo lepšie otáča, má pekný grilovaný vzhľad a chrumkavú chuť. 

Hlavne mäso neprepichovať

Dnes sa už griluje nielen mäso, ale aj zelenina, syry, pečivo, ovocie, ... škála je naozaj široká. Odporúča sa pokrmy pred grilovaním naložiť do marinády a predovšetkým potom pri samotnom grilovaní mäso neprepichovať, pretože by z neho vytiekla šťava. Používajte grilovacie kliešte.

Steak sa pripravuje rôzne prepečený. Ak preferujete skôr krvavejší, menej prepečenú variantu, mäso bude na dotyk mäkké, viac prepečený steak už bude pevnejší.