Kvalitný nôž - predĺžená ruka každého kuchára

Brúsenie, brúsenie a ostrenie

Udržiavajte nôž vždy pripravený na použitie s ostrou čepeľou. V ideálnom prípade nôž pred každým použitím nabrúste. Nože si môžete brúsiť v domácnosti pomocou ocieľky, brúsky na nože alebo brúsneho kameňa.

S ocieľkou sa všeobecne ľahko pracuje. Nôž by sa mal brúsiť pod uhlom 20° k povrchu ocieľky.. Brúsny kameň má na každej strane inú zrnitosť. Hrubý na predbrúsenie a jemný na hladké dokončenie. Brúsky na nože a keramické brúsky sú určené na ostrenie oceľových nožov. Brúsia rovné, vlnité hrany aj jemné zúbky.

Používajte dosky na krájanie

Kuchynská linka, porcelánový tanier, plech na pečenie sú nepriateľmi čepele noža. Značne otupujú ostrie. Okrem toho poškodíte povrch kuchynskej linky, ktorý nie je ľahké nahradiť. Prehĺbeniny od nožov na povrchu kuchynskej linky alebo iného kuchynského náčinia sú ideálnym miestom pre množenie baktérií.

Vždy používajte dosky na krájanie. Uprednostňujte drevené dosky na krájanie. Drevo ako prírodný materiál je šetrnejšie k čepeli.

Každý nôž má iný účel

Každý nôž má v kuchyni svoje miesto. Používanie správneho noža na správny účel uľahčuje krájanie. Je to však aj otázka bezpečnosti. Ak budete nože používať správne, môžete predísť zraneniam a oveľa viac si užiť čas strávený v kuchyni. V našej ponuke nájdete úžitkové nože, nože na mäso, nože na ovocie a zeleninu, ako aj špeciálne nože na chlieb a pečivo a sekáčiky.

Nie, nože naozaj nepatria do umývačky riadu.

Nože je najlepšie umývať ručne. Teplo, vlhkosť a cyklus sušenia v umývačke riadu rukoväť znehodnotia. Pohyb a vibrácie môžu nôž nasmerovať do iných predmetov a spôsobiť jeho otupenie. Po umytí nôž osušte a uložte ho na správne miesto.

Životnosť noža ovplyvňuje aj jeho správne skladovanie. Pri ukladaní nožov do zásuvky ich ukladajte čepeľou nahor.

Ak dávate prednosť stojanu, vyberte si drevený stojan. Prírodné materiály sú šetrnejšie k čepeli. Pred vložením nožov do stojana sa uistite, že sú dôkladne vysušené. Stojan nenechávajte v blízkosti umývadla. Akékoľvek vlhké prostredie v stojane je živnou pôdou pre baktérie.

Magnetická lišta sa v posledných rokoch stala veľmi populárnou. Je tiež obľúbenou voľbou kuchárov. Dbajte však na to, aby sa na ňom nekrižovali nože.

Nezničte kvalitný nôž na mrazených potravinách. Mrazené potraviny otupia ostrie najrýchlejšie. Ak už musíte krájať mrazené potraviny, vyberte si lacnejší nôž.

Správny výber a starostlivosť vedú k dlhšej životnosti a spokojnosti s kuchynským nožom - vašou predĺženou rukou v kuchyni. Ponúkame vysokokvalitné kuchynské nože, s ktorými pripravujú jedlá aj špičkoví kuchári v stravovacích zariadeniach. Pozrite si náš sortiment kuchynských nožov.