Tlakové hrnce - otázky a odpovede

Tu nájdete odpovede na najčastejšie kladené otázky o tlakových hrncoch.

Ako môžem svoje obľúbené tradičné recepty prispôsobiť tlakovému hrncu?

Neexistujú žiadne univerzálne pokyny a v niektorých prípadoch to môže znamenať proces pokusov a omylov. Existujú však tri kľúčové prvky, ktoré treba zohľadniť, aby ste dosiahli dobré výsledky.

Čas varenia: Tlakové hrnce spravidla uvaria jedlo približne za 1/3 času v porovnaní s bežnými metódami varenia, takže ak dusené hovädzie mäso zvyčajne trvá 2 hodiny, v tlakovom hrnci bude trvať len 40 minút.

Množstvo tekutiny: Zvyčajne minimálne 300 ml. Majte na pamäti, že čím dlhší je čas varenia, tým viac tekutiny budete potrebovať. Vo všeobecnosti platí, že na každých ďalších 15 minút varenia by ste mali pridať 150 ml tekutiny.

Spôsoby uvoľňovania tlaku: Či by ste mali tlakový hrniec okamžite ochladiť, alebo nechať tlak samovoľne klesnúť, závisí od typu pripravovaného jedla.

 

Ako uvoľniť tlak z tlakového hrnca ?

Keď je jedlo uvarené, odstráňte tlakový hrniec zo sporáka. Hoci tlakový hrniec už nie je v kontakte so zdrojom tepla, obsah sa bude naďalej variť, kým sa nedosiahne požadovaná úroveň teploty a poklesu tlaku. Existujú dva spôsoby uvoľnenia tlaku v tlakovom hrnci:

Prirodzený spôsob: Potraviny, ako sú vývary, paradajkové omáčky a niektoré kusy mäsa, majú z varenia v tlakovom hrnci prospech, pretože po odstránení hrnca zo zdroja tepla dochádza k prirodzenému poklesu tlaku a teploty. Prirodzená metóda môže trvať od 10 minút do viac ako 30 minút v závislosti od typu a množstva potravín v hrnci. Pokles tlaku spoznáte, keď sa úplne spustí tlakomer.

Metóda studenej vody: vo väčšine prípadov budete musieť znížiť a uvoľniť tlak, aby ste hrniec čo najrýchlejšie ochladili a zastavili proces varenia. Najrýchlejší spôsob, ako to urobiť, je opatrne odstrániť hrniec zo sporáka do drezu. Postavte ho do drezu v naklonenej polohe a nechajte cez pokrievku hrnca pretekať malé množstvo studenej vody. Tým sa teplota stabilizuje a tlak sa v priebehu niekoľkých sekúnd rozptýli. Zvyčajne budete počuť dekompresiu - takmer ako pískanie - hneď ako sa uvoľní všetok tlak.

 

Kedy sa tlakový hrniec ochladí?

Rozdiel medzi použitím metódy rýchleho chladenia tlakového hrnca a prirodzenou metódou je spôsobený varenými potravinami. Chúlostivé potraviny, ako sú krémy alebo čerstvá zelenina, si zvyčajne vyžadujú metódu rýchleho chladenia. Ak chcete tlakový hrniec rýchlo ochladiť, jednoducho spustite studenú vodu cez vrch hrnca, kým sa tlak neuvoľní. V prípade ostatných potravín, ako je napríklad pečené mäso alebo rebrá, sa odporúča nechať tlak prirodzene klesnúť odstavením hrnca z ohňa.

 

Ako zistím, či môj tlakový hrniec dosiahol maximálny tlak?

Všetky superrýchle tlakové hrnce sú vybavené pružinovými ventilmi. Pružinový indikátor tlaku (červený alebo modrý) sa preto zdvihne, čím signalizuje, že hrniec dosiahol maximálny tlak. V tomto okamihu sa začne uvoľňovať para a zdroj tepla by mal byť stredný. V tomto okamihu sa začne odpočítavať čas varenia, ako je uvedené v recepte. Zdroj tepla príliš neznižujte, inak vnútorná teplota klesne a hrniec stratí tlak.

 

Para vychádza z okraja pokrievky. V čom je problém?

Príčin môže byť niekoľko.

Tlakový hrniec je príliš plný. Nezabudnite, že tlakový hrniec potrebuje priestor na paru, preto by nikdy nemal byť naplnený na viac ako dve tretiny svojej kapacity.

Tlakový hrniec sa správne neuzavrel. Uistite sa, že je tlakový hrniec správne uzavretý, aby sa vytvorilo vzduchotesné tesnenie. Podrobné pokyny vždy nájdete v návode na obsluhu.

Tesnenie je opotrebované, a preto neplní svoju funkciu a malo by sa vymeniť.

 

Na tlakovom hrnci sa objavili škvrny. Ako sa ich môžem zbaviť?

Tlakové hrnce Fagor sú vyrobené z vysokokvalitnej nehrdzavejúcej ocele alebo hliníka, aby sa zabezpečila dlhá životnosť vzhľadu vášho hrnca. Niekedy sa však škvrny môžu objaviť pri bežnom každodennom používaní. Odstrániť ich vám pomôže jednoduchá technika. Do hrnca pridajte rovnaké diely citrónovej šťavy a vody a zmes zahrejte. Potom použite neabrazívnu hubku a jemne trite, kým sa škvrny neodstránia. Hrniec nikdy neumývajte abrazívnymi materiálmi, ktoré môžu poškodiť povrch tlakového hrnca.

 

Prečo môj tlakový hrniec nevytvára tlak?

Môže existovať viacero dôvodov, prečo tlakový hrniec nevytvára tlak.

Nedostatok tekutiny na varenie. Vždy používajte dostatočné množstvo tekutiny pre daný typ pripravovaného jedla a čas varenia. Toto množstvo tekutiny si pozrite v recepte tlakového hrnca, podľa ktorého postupujete.

Tlakový hrniec nie je správne utesnený. Pozrite si návod na použitie, ktorý je súčasťou tlakového hrnca.

Tlakový hrniec nebol zahriaty na dostatočne vysokú teplotu. Uzavretý tlakový hrniec vždy zohrievajte pri vysokej teplote, kým sa nedosiahne maximálny tlak.

Tlakový ventil na regulátore je znečistený a/alebo upchatý. Tlakový ventil na regulátore sa môže počas varenia znečistiť. Po každom použití ventil vyčistite podľa pokynov v návode na použitie.

Tesnenie nie je správne nasadené, je znečistené alebo opotrebované. Pred použitím tlakového hrnca sa vždy uistite, či je tesnenie na svojom mieste a správne umiestnené. Tesnenie sa musí po každom použití z veka odstrániť a umyť. Rady týkajúce sa starostlivosti a údržby nájdete v návode na použitie. Po dlhšom používaní sa tesnenie začne opotrebovávať. Malo by sa vymeniť aspoň raz ročne alebo častejšie, ak sa tlakový hrniec používa častejšie.