Údržba príborov z ušľachtilej ocele

V umývačke riadu áno, ale správne 

Ak chcete mať pri stolovaní pekný a lesklý príbor, odporúčame dodržiavať týchto päť zásad:

1. Kúpte si príbor, ktorý je vyrobený z naozaj kvalitnej nehrdzavejúcej ocele. V praxi to znamená, že by mali mať označenie 18/10 (chrómniklová oceľ - 18 % chrómu a 10 % niklu) alebo 18/0 (chrómová oceľ - 18 % chrómu). Toto zloženie zliatiny zaručuje, že nehrozí riziko korózie, že sú zdravotne nezávadné a ľahko sa udržiavajú.

2. Nepodceňujte uloženie. Odporúčame mať plastový rozdeľovač, ktorý je na suchom mieste a nepráši sa naň. Pre vašu ľahšiu orientáciu je najlepšie, ak má box oddelené priehradky na lyžice, vidličky, nože a malé lyžičky. 

3. Či už sa rozhodnete umývať príbor ručne alebo v umývačke riadu, dodržiavajte pravidlo, že ho nesmiete nechať špinavý dlho. Aj keď umývačka trvá niekoľko hodín, príbory aspoň rýchlo opláchnite. Zbavíte ich tak všetkých zvyškov agresívnych solí a kyselín a výrazne predĺžite ich životnosť. 

4. Ako už bolo uvedené v predchádzajúcom bode, príbory z nehrdzavejúcej ocele od spoločnosti Berndorf Sandrik možno umývať v umývačke riadu. Skladujte ich rukoväťami nadol (dobre sa tak čistia) a nedávajte chrómovaný a pochrómovaný príbor do rovnakého koša. Pri praní je najlepšie používať jemné pracie prostriedky so zmäkčovačmi. 
     

5. Ako môžem čo najefektívnejšie zabrániť zaschnutým kvapkám a nevzhľadným mapám? Po ručnom umytí alebo umytí v umývačke riadu príbor okamžite osušte mäkkou handričkou. 
 
Voda so škrobom alebo sódou môže pomôcť lesknúť

Samozrejme, príbory z nehrdzavejúcej ocele dostávajú pri každodennom používaní poriadne zabrať. Preto je dobré ich raz za čas (raz alebo dvakrát ročne) poriadne vyčistiť. Osvedčili sa nám dve metódy, ktoré obnovujú lesk a odstraňujú mapy: 

Varte ich 10 minút vo vode, v ktorej sa predtým varili zemiaky. Potom príbor okamžite osušte. 
Krátko povarte vo vode s trochou jedlej sódy a niekoľkými pásikmi alobalu. Okamžite ho opäť vysušte.