Vážení zákazníci, vytvorili sme pre vás nový e-shop. Ak máte problémy s prihlásením, nechajte si poslať nové (zabudnuté) heslo alebo sa znovu zaregistrujte.

Veľmi sa vám ospravedlňujeme za prípadné komplikácie a ďakujeme za vašu trpezlivosť.  

                         

Panvica je jedným z najdôležitejších typov riadu v kuchyni. Neslúži iba k vysmážaniu, ale môže sa na nej aj bežne variť, dusiť či grilovať. Rovnako ako u rady iných vecí je ale potrebné vyberať ju s rozvahou. A jaká by teda panvica mala byť, aby ste s ňou boli spokojní?

Vhodný sporák

V prvom rade sa musí hodiť na Váš sporák. Dnes už je bežné, že sú panvice určené na plynový a elektrický sporák aj na sklokeramickú dosku, ale dávajte si pozor, ak máte sporák s indukčnou doskou. Panvica na indukciu totiž musí mať vo dne oceľ. V našom e-shope ponúkame panvicu na indukciu vo všetkých líniách, mimo riadu Cortina granitium.

Dostatočná veľkosť a hĺbka

Ak si nebudete variť iba pre seba, na veľkosti príliš nešetrite. Najbežnejšie predávané panvice majú v priemere 26 až 28 cm. Na takú panvicu už bez problémov naskladáte štyri plátky mäsa, alebo menšiu rybu. A pretože panvica neslúží iba ku vysmážaniu (výnimkou sú samozrejme určité typy panvíc, napríklad panvice na palacinky, grilovacie panvice alebo panvica na lievance) je vhodné, aby bola aj dostatočne hlboká.

Kvalitný materiál

Pri nákupe panvice sa nevyplatí príliš šetriť. Vďaka kvalitnému materiálu Vám totiž panvica vydrží niekoľko rokov a hlavne sa nemusíte obávať, že sa z materiálu bude uvoľňovať niečo škodlivého. Panvice Ballarini sú vyrobené z vysoko kvalitného hliníku, ktorý je výborným vodičom tepla. To má význam v tom, že panvica je rovnomerne zahrievaná a varenie je rýchle a úsporné. Ešte lepšie tepelné vlastnosti, naviac doplnené luxusným designom, majú medené panvice.

Nepriľnavý a kovu odolný povrch

Preč sú časy, keď sa panvice dali vyprážať len na veľkej vrstve tuku. Nepriľnavý povrch je dnes štandardnou súčasťou každej lepšej panvice. Panvice od spoločností Ballarini a Scanpan majú kvalitný nepriľnavý povrch, na ktorom môžete variť aj bez tuku. Ten je zložený z niekoľkých vrstiev keramických častíc a je nielen nepriľnavý, ale aj odolný voči vysokým teplotám a mechanickému poškodeniu.

Okrem toho sa do povrchu niektorých našich panvíc pridáva aj oxid titaničitý, ktorý zvyšuje odolnosť povrchu proti poškriabaniu. Napríklad do panvíc Cortina Granitium sa pridávajú minerálne častice, aby bol povrch panvice veľmi odolný a navyše dizajnovo zaujímavý.

Ako už bolo spomenuté, povrch všetkých našich výrobkov neobsahuje ťažké kovy a kyselinu perfluóroktánovú (PFOA).

Pri varení oceníte aj to, že povrchy sú odolné voči kovu, takže ak použijete kovovú obracačku, nebude to žiadna tragédia a funkčnosť povrchu to neovplyvní.

Teplu odolné držadlo

Pripravujete na panvici napríklad cestoviny s omáčkou a potrebovali by ste nakoniec celý pokrm zapiecť so syrom v rúre? Žiadny problém. Iba je potrebné vybrať panvicu, ktorá má teplotne izolovanú rúčku, jednoducho povedané, v rúre sa neroztaví: Salina, Alba, Scanpan Classic atd.. Niektoré panvice Ballarini môžete vkladať do rúry, iba je nutné nastaviť teplotu maximálne na 160 °C. 

Ľahká údržba

Pri výbere panvice si tiež zistite, na koľko náročná je jej následná údržba. Samozrejme najpohodlnejšie je, keď ju môžete jednoducho vložiť do umývačky. Túto možnosť ponúkajú všetky panvice v našom sortimente okrem medených panvíc.  Aby ste však predĺžili životnosť panvíc, odporúčame ich umývať ručne. Pri zmienke o údržbe je ešte dobré pripomenúť zlepšovák, s ktorým prišla firma Ballarini pred nedávnom. Do rúčky niektorých typov panvíc zabudovala thermopoint čiže termobod. Ten červeným kolieskom určí, že je panvica už vychladená a môže sa umyť. Tým, že sa panvica neumýva ešte horúca, sa výrazne zvyšuje jej životnosť.

Pokrievka je in

Pri nákupe panvice sa vyplatí prikúpiť pokrievku. Nielen že výrazne ušetríte za spotrebu energie (viacej sa môžete dočtať v článku Ako ušetriť pri varení za energiu) ale naviac potom nemusíte upratovať postriekané okolie sporáku a tiež obmedzíte množstvo vlhkosti v kuchyni. Kúpiť si môžete pokrievku s plastovým nebo antikorovým hmatníkom – doporučujeme s antikorovým hmatníkom, aby ste pokrievku mohli vložiť aj do rúry. Čo sa týka veľkosti pokrievok, sú štandardizované, takže ich môžete kúpit aj dodatočne a platí jednoduché pravidlo, že na panvicu s priemerom 28 cm bude pasovať pokrievka s priemerom 28 cm.