Ako skladovať a uchovávať hríby?

Sušenie, nakladanie a zamrazovanie hríbov.

Dobre skladované hríby si zachovajú svoju chuť a kvalitu. Zistite viacej o správnom spôsobe uchovania hríbov.

Ako skladovať a uchovávať hríby?

Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek spôsob uchovávania hríbov, vždy hríby starostlivo očistite. Odstráňte nožom všetky nečistoty a umyte ich vlhkou handričkou, aby boli odstránené aj najmenšie kúsky hliny, piesku a iných nečistôt.  

Až po očistení sa môžete rozhodnúť pre niektorú z tradičných techník uchovávania a skladovania hríbov. 
Najskôr hríby roztrieďte. Väčšie môžu byť nakrájané na plátky a používané k sušeniu, ale mladšie je lepšie nakladať celé v oleji či zavárať v octe.

Sušenie

Postup je veľmi jednoduchý. Nakrájajte hríby ostrým nožom pozdĺžne vzhľadom k nohe na plátky o hrúbke najmenej 5 mm.
Dbajte na to, aby ste nepoškodili tvar hríbu. Položte nakrájané kúsky na jemné oceľové sito či sieťky.
Takto upravené a rozprestreté hríby sa nechávajú uschnúť v blízkosti sporáku nebo iného zdroja menšieho tepla po dobu najmenej 36 hodín.
Potom hríby nasypte do ľanových nebo bavlnených vreciek a nechajte ich opäť v blízkosti tepla ďalších pár dní. 
Sušené hríby skladujte na suchom mieste a konštantnej teplote v uzavretých sklenených dózach s guľôčkami čierneho korenia na dne.

Nakladanie do oleja

Najchutnejšie a najkvalitnejšie sú veľmi mladé malé hríby. Tie sú obvykle bez škodcov a sú vhodné na nakladanie do oleja. 
Očistené a vlhkou handričkou umyté hríby nechajte asi tri hodiny sušiť a odpočívať na kuchynskej utierke.  
Potom hríby nakrájajte na rovnaké kúsky, malé hríby môžu zostať v celku a ponorte ich na niekoľko minút do roztoku: 50% bieleho octu, 50% suchého bieleho vína s obsahom alkoholu, hŕstkou hrubej soli a štipkou klinčeku. 
Po niekoľkých minútach hríby vyberte a dajte na bavlnenú látku. Nechajte ich cez noc odpočívať.
Vlastné naloženie do oleja je jemná práca. Používajte čisté a sterilizované nádoby. Majte perfektne čisté ruky. Do zaváracích pohárov či dóz môžete k hríbom pridať bobkový list, celé čierne korenie. Používajte extra panenský olivový olej, ľahký a nie príliš ovocný. Oleja použite toľko, aby bolo všetko pod hladinou.  
Poháre s naloženými hríbmi majú byť skladované na chladnom a tmavom mieste. Mali by ste ich kontrolovať každých pätnásť dní, aby ste si overili, že nedošlo k úniku oleja, zmenám farby a či sú všetky hríby pod hladinou. Po uplynutí asi 30 dní od naloženia môžete hríby v oleji začať konzumovať. 
Takto konzervovať môžete tiež  napríklad sezónne zemiaky a varenú zeleninu.

Zamrazenie

V tomto prípade existujú rôzne metódy v závislosti na veľkosti hríbov. Ak ide o menšie mladé hríby, je nutné ich zmraziť na rovnom podnose pomocou režimu rýchleho zmrazovania tak, aby zostali oddelené jeden od druhého a aby ste ich mohli spotrebovávať v množstve, ktoré práve potrebujete.
Ak ide o väčšie a zrelšie hríby, zmrazujte hríby až potom, čo ste ich osmažili v panvici. V tomto prípade nakrájajte hríby, namočte ich do rozšľahaného vajíčka a smažte ich s chlebovými omrvinkami alebo jemnou kukuričnou múkou. Vďaka tomu odstránite prebytočný olej. Keď potom budete hríby používať na varenie, nebudete musieť šetriť olejom či masťou, pretože takto uchované hríby ho obsahujú málo. Jedlo bude chutnejšie a zdravšie. 
Po osmažení a odčerpaní prebytočného oleja môžete pokračovať v zmrazovaní. 
Rozprestrite hríby na ploché podnosy či plechy posypané múkou, aby sa zabránilo tomu, že sa plátky vzájomne prilepia. 
Po asi 12 hodinách môžu byť zmrazené hríby zabalené a skladované v chladnom sklade alebo v mrazničke a skladované niekoľko mesiacov.

 

 
 
 
 
Vďaka a varte s nami
Pavel Šmíd, majiteľ Pánviček.cz

Súvisiace produkty