Príprava tenkých palaciniek

S Michalom Nikodemom sme v pražskej kuchárskej škole Ola Kala natočili videorecept na prípravu výborných tenkých palaciniek. Nie je podstatné, ktorú panvicu na palacinky použijete, dôležitý je výrobca: BALLARINI. Vďaka nelepivému povrchu panvice budú palacinky krásne tenké. 

Na palacinkové cesto si pripravte pol litra mlieka, 3 vajcia, trochu roztopeného masla, štipku soli, polovicu polievkovej lyžice cukru a asi 5 lyžíc hladkej múky (na začiatku radšej menej, múku môžete dosypať, ak bude cesto riedke).
Všetky suroviny dajte do misky a ponorným mixérom či metličkou premiešajte na hladkého cesto. Aby konzistencia bola ideálna, nechajte cesto tak 5 - 10 minút oddýchnuť. Na sporáku si rozohrejte palacinkovú panvicu  a na ňu nalejte trochu oleja. Stačí málo, povrch panvice je nelepivý, naviac palacinky plné tuku by neboli chutné. Časť tuku utrite papierovou utierkou, ktorú potom budete panvicu mastiť medzi jednotlivými palacinkami. Na panvicu nalejte cesto, prebytočné odlejte naspäť do misky. Tak bude palacinka rovnomerne tenká. Z uvedenej dávky pripravíte asi 10 palaciniek. Dochutiť ich môžete džemom, slivkovým lekvárom, ovocím... alebo aj na slano, napríklad špenátom s ricottou a muškátovým orieškom. 




back_to_all_news