V priebehu leta rastie spotreba zeleniny. Veľa z nás dáva prednosť ľahkému zeleninovému šalátu pred ťažkým jedlom. K očisteniu a krájaniu sa zíde zopár pomocníkov, ktorí vám celú prípravu uľahčia.
Škrabky na zeleninu – základ čistenia
Škrabku na zeleninu oceníte hlavne ak si pripravujete koreňovú zeleninu, alebo zemiaky. Typy s
vrúbkovanou čepeľou sa môžu pochváliť minimálnymi stratami a skvelo padnú do ruky. Tým ale nekončíme. V našej ponuke nájdete moderné škrabky, ktoré
využijete aj pri tvarovaní a vyrezávaní. Tak získate originálnu ozdobu na tanier. Takéto zeleninové parády sa budú páčiť deťom, alebo ich využijete pri servírovaní slávnostnej hostiny.
Na rad prichádza krájanie
Ak chystáte zeleninu na tepelnú úpravu, krájajte ju vždy na
rovnako veľké kúsky. Nemusíte sa potom obávať, že jedna časť bude hotová a druhá tvrdá. Dosiahnete toho vďaka ostrému
nožu na zeleninu a cviku. V polievke dobre vyzerajú pekné
malé kocky. Nakrájajte si zeleninu najskôr na "hranolčeky", a z nich potom malé kocky. Rovnako dobre vyzerajú tenké prúžky či
julienne. Krájať sa dajú tiež na
plátky alebo na
polmesiačiky – tie sa dávajú do šalátu, alebo ako príloha.
Pri krájaní sa neobídete bez kvalitnej
drevenej dosky. Odporúčame si vyhradiť na každú časť prípravy jedla minimálne jednu dosku – jednu
zvlášť na zeleninu, druhú na ovocie, tretiu na surové mäso.
Chcete ušetriť čas? Pre vás tu máme
krájač na zeleninu, s ktorým hravo zvládnete pokrájať nielen zeleninu, ale tiež ovocie, vajcia, syr alebo hríby. Praktickou vychytávkou je
plastová nádoba, do ktorej všetko rovno padá. Túto nádobu po naplnení môžeme
uzavrieť vekom. Pripravíte si tak ľahko a rýchlo šalát do práce, alebo deťom do školy a neušpiníte ďalší kus riadu.
Vykrajovanie menších tvarov – aj zelenina môže vyzerať dobre
Napadlo vás niekedy pri chystaní zeleniny vytiahnuť
vykrajovačky na cesto? Že nie? Určite to vyskúšajte. Pomôže vám to napríklad u detí, ktoré často štrajkujú pri konzumácii zeleniny a ovocia. Vybrať musíte menšie rozmery, a potom to pôjde samo. Takým uhorkovým kvetinám a mrkvovému srdiečku ťažko niekto odolá.