Panvice na palacinky
Panvice na palacinky

Panvice na palacinky

Ako vybrať? Skryť popis

Palacinky milujú deti aj dospelí. Receptov koluje veľa, môžu byť sladké aj slané, ale jedno majú spoločné – bez kvalitnej panvice na palacinky sa neobídete. 

Tenká alebo hrubá? 

U palaciniek rozlišujeme dva základné druhy. Tie prvé sú tenké, jemnejšie a volajú sa Crêpe. Väčšina z nás ale pozná tie klasické hrubšie. Ak si chcete dopriať tie jemnejšie, potom určite oceníte panvicu určenú špeciálne na palacinky, ktorá sa vyrába aj na indukciu. Také panvice majú malú hĺbku. Vďaka tomu je výsledná placka krásne tenká a chrumkavá. Nespornou výhodou je nelepivý povrch, kde nemusíte pri vysmážaní používať zbytočne veľké množstvo tuku a otáčanie bude aj tak hračka. 

Ako pripraviť cesto na palacinky

Základ sa nelíši. Hladká múka, mlieko, vajce a štipka soli. Potom prichádza olej – ten všetci nedávajú, ale práve s ním dosiahnete tenšie palacinky. Pridať môžete cukor, klasický i vanilkový. 

Ingrediencie:

200 ml polotučného mlieka
2 lyžice rastlinného oleja
2 vajcia
1/2 balíčka vanilkového cukru
štipka soli
140 g hladkej múky
olej alebo maslo

Do misky dáme mlieko, do ktorého pridávame vajcia, cukor a soľ. Nepoužívame varešku, ale šľaháme metličkou – do cesta tak dostaneme vzduch, takže bude krásne vláčne. Potom postupne prisypávame múku, až kým máme cesto dostatočne husté. Nakoniec vmiešme olej. 
Cesto si pripravte vopred vždy aspoň pol hodiny , ideálne hodinu, aby sa suroviny prepojili – pomáha to k tomu, že sa palacinky zbytočne nepripaľujú.  

Palacinka – ideme vysmážať 

Pred samotným vysmážaním cesto ľahko premiešame. Odporúčame zvoliť panvice s nelepivým povrchom a najlepšie priamo panvicu na palacinky. Panvica musí byť dostatočne rozpálená, použijeme iba malé množstvo tuku. Cesto rozlejeme naberačkou a krúživým pohybom ruky s panvicou ho dostaneme po celej ploche panvice. Otáčame ju, až stuhne – keď s panvicou pohybujeme, tak sa palacinka sama ľahko posúva a nikde nie je prichytená. 

Nakoniec je zdobenie

Palacinky sa podarili a prichádza zdobenie. Kombinácií je veľa. V lete odporúčame využiť čerstvého ovocie. Taká lesná zmes s trochou jogurtu, alebo smotany palacinku zmení v úžasnú pochúťku. V teplých dňoch pridáme aj zmrzlinu. V zime naopak použijeme džem, alebo banán a čokoládu.

Keď vynecháte cukor do cesta, potom môžete skúsiť slanú variantu – natrieť čerstvým syrom, nátierkou alebo pridať zeleninu.

Rady ako na palacinky


 
 

Značka a parametre

Cena

0
508 €

Novinka

Akcia

Skladom

Sezónna akcia

Priemer

0 cm
25 cm

Značka