Panvice
Panvice

Panvice

Ako vybrať? Skryť popis

Panvica je jedným z najdôležitejších typov riadu v kuchyni. Neslúži iba k vysmážaniu, ale môže sa na nej aj bežne variť, dusiť či grilovať. Rovnako ako u rady iných vecí je ale potrebné vyberať ju s rozvahou. A jaká by teda panvica mala byť, aby ste s ňou boli spokojní?

Vhodný sporák

V prvom rade sa musí hodiť na Váš sporák. Dnes už je bežné, že sú panvice určené na plynový a elektrický sporák aj na sklokeramickú dosku, ale dávajte si pozor, ak máte sporák s indukčnou doskou. Panvica na indukciu totiž musí mať vo dne oceľ. V našom e-shope ponúkame panvicu na indukciu v týchto líniách: Positano, Taormina a Rivarolo.

Dostatočná veľkosť a hĺbka

Ak si nebudete variť iba pre seba, na veľkosti príliš nešetrite. Najbežnejšie predávané panvice majú v priemere 26 až 28 cm. Na takú panvicu už bez problémov naskladáte štyri plátky mäsa, alebo menšiu rybu. A pretože panvica neslúží iba ku vysmážaniu (výnimkou sú samozrejme určité typy panvíc, napríklad panvice na palacinky, grilovacie panvice alebo panvica na lievance) je vhodné, aby bola aj dostatočne hlboká.

Kvalitný materiál

Pri nákupe panvice sa nevyplatí príliš šetriť. Vďaka kvalitnému materiálu Vám totiž panvica vydrží niekoľko rokov a hlavne sa nemusíte obávať, že sa z materiálu bude uvoľňovať niečo škodlivého. Panvice Ballarini sú vyrobené z vysoko kvalitného hliníku, ktorý je výborným vodičom tepla. To má význam v tom, že panvica je rovnomerne zahrievaná a varenie je rýchle a úsporné. Ešte lepšie tepelné vlastnosti, naviac doplnené luxusným designom, majú medené panvice.

Nelepivý a kovom odolný povrch

Preč sú doby, keď sa na panviciach mohlo vysmážať iba s veľkou vrstvou tuku. Dnes už je bežnou súčasťou každej dobrej panvice nelepivý povrch. Pozor ale na druh nelepivého povrchu. U teflónového povrchu sa hovorí o jeho škodlivosti, preto je lepšíie zvoliť panvicu s keramickým povrchom. Ten je zložený z niekoľkých vrstiev keramických častíc a je nielen nelepivý, ale tiež odolný voči vysokým teplotám. Tento keramický povrch je použitý u panvíc Ballarini. U panvice Verona je naviac pridaný oxid titaničitý, takže sa jedná o titánovú panvicu, a u panvice Cortina Granitium sú zasa pridané minerálne častice, vďaka nim je povrch panvice veľmi odolný a naviac designovo zaujímavý. Ako už bolo napísané, povrchy všetkých panvíc Ballarini neobsahujú teflón a ani také ťažké kovy a PFOA (kyselinu perfluoroktanovú). Pri varení tiež oceníte, že povrchy sú kovom odolné, takže keď čas od času použijete kovovú obracačku alebo vidličku, nebudete to žiadna tragédia a na funkčnosť povrchu to nebude mať žiadny vplyv.

Teplu odolné držadlo

Pripravujete na panvici napríklad cestoviny s omáčkou a potrebovali by ste nakoniec celý pokrm zapiecť so syrom v rúre? Žiadny problém. Iba je potrebné vybrať panvicu, ktorá má teplotne izolovanú rúčku, jednoducho povedané, v rúre sa neroztaví. Niektoré panvice Ballarini môžete vkladať do rúry, iba je nutné nastaviť teplotu maximálne na 160 °C. 

Ľahká údržba

Pri výbere panvice si tiež zistite, na koľko náročná je jej následná údržba. Samozrejme najpohodlnejšie je, keď ju môžete jednoducho vložiť do umývačky. Túto možnosť ponúkajú všetky panvice Ballarini. Pri zmienke o údržbe je ešte dobré pripomenúť zlepšovák, s ktorým prišla firma Ballarini pred nedávnom. Do rúčky niektorých typov panvíc zabudovala thermopoint čiže termobod. Ten červeným kolieskom určí, že je panvica už vychladená a môže sa umyť. Tým, že sa panvica neumýva ešte horúca, sa výrazne zvyšuje jej životnosť. Viacej sa o termobode môžete dočítať tu. 

Pokrievka je in

Pri nákupe panvice sa vyplatí prikúpiť pokrievku. Nielen že výrazne ušetríte za spotrebu energie (viacej sa môžete dočtať v článku Ako ušetriť pri varení za energiu) ale naviac potom nemusíte upratovať postriekané okolie sporáku a tiež obmedzíte množstvo vlhkosti v kuchyni. Kúpiť si môžete pokrievku s plastovým nebo antikorovým hmatníkom – doporučujeme s antikorovým hmatníkom, aby ste pokrievku mohli vložiť aj do rúry. Čo sa týka veľkosti pokrievok, sú štandardizované, takže ich môžete kúpit aj dodatočne a platí jednoduché pravidlo, že na panvicu s priemerom 28 cm bude pasovať pokrievka s priemerom 28 cm.

Značka a parametre

Cena

38
5718 €

Novinka

Akcia

Skladom

Sezónna akcia

Počet kusou

0 ks
3 ks

Priemer

5 cm
36 cm

Typ panvy

Vhodné do rúry

S pokrievkou v cene

Materiál / povrch

Značka