A keď nerastú? Vyskúšajte Shiitake!

Hríby Shiitake s ryžou (Japonsko)

Shiitake môžu byť veľmi jednoducho pripravené a elegantne podávané s ryžou. Túto veľmi chutnú hubu môžete kúpiť v obchode občas čerstvú, ale častejšie sušenú. Vždy je dobré mať doma nejakú zásobu. 

Sušené hríby sú síce vhodné na skladovanie, ale nejde ich ihneď použiť v kuchyni.

 

Ako si pripravíte sušené Shiitake k okamžitej spotrebe?

Vezmite cca 12 sušených Shiitake a nechajte ich cez noc namočené v 2 litroch vody. Ráno všetko nalejte do veľkého hrnca a na strednom ohreve priveďte pomaly k varu. Až začnú hríby variť, položte hrniec mimo sporák. 

Potom už stačí Shiitake osušiť, uložiť do uzatvárateľných pohárov a uskladniť v chladničke k ďalšiemu spracovaniu. 

A teraz k vlastnému receptu...

Takto pred pripravené hríby nakrájajte na kúsky a vložte ich do nízkeho hrnca či wok panvice zamiešajte s 3 lyžicami sójovej omáčky (Shoyu) a 1 čajovou lyžičkou hnedého cukru.

Podľa chutí môžete tiež pridať mirin, druh sladkého japonského vína alebo saké. Ak máte radi ďumbier, môžete ho tiež kúsok nastrúhať a pridať.
 
Všetko varte na strednom ohni, až pokým sa všetka voda nevyparí. 

Servírujte v miskách s ryžou. 

A čo že je to vlastne tá Shiitake?

Shiitake alebo Húževnatec jedlý je veľmi obľúbená a chutná huba pôvodom z juhovýchodnej Ázie.

V prírode Shiitake rastie na mŕtvom tvrdom dreve listnatých stromov. Najmä shii, gaštanu, dubu, javoru, buku, topoľu a ďalších. Má rada teplé a vlhké prostredie. Tradične sa pestuje v Číne, Kórei a Japonsku.

Najstaršia písomná zmienka o pestovaní huby Shiitake je z Číny z roku 1209. Ďalšie záznamy o pestovaní tejto huby sa potom objavujú i v nasledujúcich rokoch. Do Japonska sa huba dostáva pravdepodobne v deviatom storočí. Prvá kniha o kultivácii huby Shiitake v Japonsku pochádza od japonského záhradníka Chūryō Sato z roku 1796. Od tohto roku sa počíta riadená produkcia tejto huby. 

Pôvodná metóda pestovania a kultivácie spočívala v prikladaní narezaného dreva k stromom, na ktorých už huby rástli, alebo obsahovali spóry Shiitake. 

Shiitake je obľúbená po celom svete a predstavuje 25% celkovej ročnej produkcie a spotreby hríbov. 

Čerstvá a sušená Shiitake má v kuchyni široké uplatnenie. V Japonsku je podávaná napríklad v miso polievke. Je to huba obľúbená aj u vegetariánov.
 
Jeden typ vysoko kvalitnej Shiitake sa nazýva Donko či Donggu, to v čínštine doslova znamená „zimná huba“.

 

 
 
 
 
Vďaka a varte s nami
Pavel Šmíd, majiteľ Pánviček.cz

Súvisiace produkty