Deti v kuchyni

Varenie s deťmi je radosť. Pripravili sme pre vás niekoľko dobrých rád a tipov, ako vytvoriť mladým kuchárom a kuchárkam príjemný zážitok.

Existujú veľké rozdiely v tom, ako naše deti v kuchyni s varením a v domácnosti pomáhajú. Väčšina z nich pravdepodobne prestiera stôl či umýva riad, ale ak ide o varenie, potom sa zapojí iba dve z troch detí a navyše iba príležitostne. To všetko navzdory skutočnosti, že skoro všetky deti a dospelí na dotaz odpovedajú, že spoločné varenie ich baví a majú ho radi.

Pravdepodobne je to každodenný zhon, ktorý núti dospelých robiť všetku prácu. Dospelí sami rozhodujú o tom, čo bude na večeru, nakupujú, vybaľujú a uskladňujú potraviny, varia a pripravujú jedlo. Ak sa chcete vyhnúť tomu, aby vaše dieťa, až jedného dňa opustí domov, žilo iba z klasických študentských špecialít, ako sú napríklad špagety s kečupom, potom budete musieť začať učiť deti variť.

"Potrebujem slanú vodu, keď varím vajíčko?" 

Je prirodzené, že aj najbežnejšie pracovné postupy v kuchyni sú pre naše deti často veľká neznáma. To môže viesť k skoro komickým situáciám. 

Keď sme naše deti učili bicyklovať, behali sme tomu „malému“ cyklistovi po boku tak dlho, až sme si neboli istí, že to už zvládne sám a môžeme ho bez obáv nechať jazdiť. Učili sme ho dopravným predpisom a bezpečnému spôsobu, ako sa pohybovať v prevádzke. A s varením by to malo byť práve tak. 

Niekoľko rád vám môže znieť ako samozrejmosť, najmä ak varíte každý deň, ale predstavte si, že sa chystáte variť prvý raz v živote.

Prvá a najdôležitejšia rada od nás: Venujte vareniu s deťmi čas.

Zvoľte si víkend, kedy vás nezaťažuje dlhá pracovná doba a deti dlhé dni v škole. Urobte si sobotu či nedeľu, kedy „VARÍ CELÁ RODINA“.

V tento deň môžete rozhodnúť o menu, nakúpiť suroviny a všetko spoločne pripraviť v kuchyni. Je dobré, keď deti uvidia celý priebeh prípravy. Naučíte ich tak uvažovať v súvislostiach. Uvidíte, že je to nakoniec zábavné a poučné a je to navyše vynikajúci program na dni s horším počasím.

Rada druhá – Naučte deti plánovať a hospodáriť

Pripravujte spoločne plán, čo budete variť. Pri príprave plánu buďte kreatívny, aby ste mohli nakúpiť a potom použiť všetky možné ingrediencie. Skúste myslieť ako kuchár, ktorý musí použiť čo najviac surovín. 

Spoločne skontrolujte, že máte dobrý základný výber bylín, zeleniny, korenia, ryže, šošovice a cestovín a či nie sú v zadnej časti chladničky nebo mrazničky skryté nejaké užitočné zvyšky, ktoré sú prípadne na zozname. 

Pri tejto príležitosti ukážte deťom, že je dobré triediť potraviny v chladničke tak, aby si pamätali, čo budú jesť a z čoho to budú variť. 

Rada tretia – Nakupovanie

Je dobré, keď sa deti naučia používať menší košík alebo nákupný vozík. Je s ním lepšia manipulácia pri pokladni a v obchode sa s ním pohybujú rýchlejšie. S malým košíkom sa tiež pri nakupovaní vyvarujete toho, že nakúpite zbytočne veľa jedla. 
Smerujte deti k výberu tovaru, ktorý môžu kúpiť voľne a nie vo veľkom balení. Neušetria, ak skončia tým, že budú jedlo vyhadzovať. 

Rada štvrtá – Na čo myslieť doma

Mraznička je samozrejme užitočná na uchovávanie prebytkov, ale občas spolu s deťmi skontrolujte, že to nie je predposledná zastávka pred odpadkovým košom.

Ukážte deťom, že nie je nutné vyhadzovať nespotrebovanú zeleninu, apod. Môžete ju použiť ako suroviny na večeru či pri varení nasledujúci deň. 

Vyberajte s deťmi riad, na ktorom budete variť. Správna veľkosť riadu ušetrí energiu a peniaze pri varení. 

Až deti opustia domov a budú bývať na internáte či s kamarátom alebo kamarátkou, mohli by sa dohovoriť na striedaní pri varení. Ušetria tak čas aj peniaze. 

Rada piata – Udržovanie čistoty a poriadku

Lepšie je byť trochu čistotnejší než naopak. Neohrozíme tak domácu harmóniu. Keď sa deti naučia priebežne upratať v priebehu prípravy jedla a umývať po sebe riad, ušetria tak veľa času na radosti a zábavu po jedle.

Rada šiesta – Panvice a riad

Ak sa chystáte vysmážať či opekať, ukážte deťom, ako rozohrievate panvicu či hrniec - pomaly a jemne. 
Tiež prípadne s množstvom oleja môžu deti „zápasiť“. Skúste im ukázať, že ho stačí málo, alebo žiadny. 
Začnite smažiť až je panvica dostatočne horúca. 

Rada siedma  – A ešte rada k smaženiu a restovaniu

Ukážte deťom, že na panvicu musia dať iba primerané množstvo surovín. V opačnom prípade skončíme u varenia jedla namiesto jeho smaženia či restovania. Oveľa lepšie je použiť dve panvice.

Rada ôsma – Vytiahnite suroviny z chladničky vopred

Klasická chyba nováčikov. Pravdepodobne kvôli obavám, že sa potraviny skazia. Pôsobivý efekt nedosiahneme tým, že na panvicu položíme premrznutú kotletu. 

Rada deviata - Koštujte jedlo v priebehu varenia

Okoštujte spoločne surové potraviny, koštujte jedlo, keď sa varí, okoštujte aj prílohy pred servírovaním. Uvidíte, ako to bude deti baviť. Veľa ľudí jedlo, ktoré varí neochutná, pokiaľ nie je na stole. Tak tiež naučíte deti tomu, ako sa vyhnúť napríklad presoleniu, či prekysleniu servírovaného jedla. 

Začiatočníci v kuchyni robia chyby veľmi ľahko a celkom často. Jediný spôsob, ako sa môžu naučiť variť, je stále cvičiť, získavať viacej praxe a samozrejme robiť mnoho chýb. 

Skúste si z varenia urobiť spoločnú radosť.

 

 

 

 

Vďaka a varte s nami
Pavel Šmíd, majiteľ Pánviček.cz

 

Súvisiace produkty