Ako variť v tlakovom hrnci?

Meno Denis Papin je väčšine ľudí asi neznáme, ale jeho vynález je dnes využívaný skoro v každej domácnosti. O čo sa jedná? Ide o známy papiňák či kuktu alebo kuchtu - tlakový hrniec, ktorý je skvelým pomocníkom pri varení nielen gulášu. Varenie v tlakovom hrnci sa môže na prvý dojem javiť zložito, ba priam nebezpečne. V súčasnosti však vďaka moderným tlakovým hrncom žiadne riziko nehrozí. Každý tlakový hrniec dnes disponuje ovládacím ventilom, ktorý umožňuje nastaviť úroveň tlaku. Pri prekročení úrovne sa para ventilom vypustí tak, aby sa tlak dostal späť na želaný level. Zároveň hrniec disponuje aj bezpečnostnými prvkami, ako sú bezpečnostný ventil či poistka uzavretia pokrievky.

S tlakovým hrncom uvaríte lacnejšie a rýchlejšie


Tento hrubostenný hrniec totiž umožňuje variť za vyššieho tlaku, než je bežný atmosférický a vďaka tomuto vyššiemu tlaku potom dosiahne vyššie teploty varenia. Konkrétne v číslach to znamená, že pri vyššom tlaku sa jedlo varí zhruba pri 120 °C, pritom teplota varu vody za normálneho tlaku je 100 °C. Vďaka vyššej teplote sa jedlo v tlakovom hrnci uvarí rýchlejšie než v bežnom hrnci, uchová si viacej vitamínov, je šťavnatejšie a zachová si aróma. A hlavne vďaka rýchlejšiemu vareniu usporíte čas a výdavky za elektrinu.

Stopercentne bezpečné

Tlakové hrnce už používali naše babičky, avšak vtedy eště kukty neboli tak kvalitné, takže občas došlo k nehode – výbuchu. Dnes už sa varenia v tlakovom hrnci báť nemusíte. Naše pákové tlakové hrnce Barazzoni, ktoré pracujú s tlakom až 0,75 baru, majú všetky potrebné testy bezpečnosti.

Dokonalá istota varenia je zabezpečená hneď trikrát. V pevnom veku s pákovým uzatváracím mechanizmom je umiestený prevádzkový ventil. Ten odpúšťa prebytok pary a na konci varenia cez tento ventil znižujeme tlak v hrnci pred otvorením. Ďalej je v nádobe bezpečnostný ventil a posledným bezpečnostným prvkom je poistka, ktorá bráni otvoreniu skôr, než je hrniec bez tlaku. Ďalšou prednosťou tlakových hrncov Barazzoni je ich materiálové zloženie. Sú vyrobené z antikora s 18% prísadou chrómu a 10% prísadou nikla (označuje sa ako antikor 18/10). Vďaka tomu je riad veľmi odolný. Môžete s nimi variť na všetkých druhoch sporákov vrátane indukcie a čo je skvelé – môžete ich umývať v umývačke riadu.

Rady pri varení v tlakovom hrnci

Aj keď, je varenie v našom kvalitnom tlakovom hrnci Barazzoni efektívne a bezpečné, je dobré dodržiavať niekoľko pokynov:

  • Priebežne kontrolujte, či nie sú ventily poškodené, alebo upchaté. Rovnako tak dbajte, aby bolo v poriadku tesnenie. 
  • Hrniec nikdy neplňte celý. Nerozpínavé pokrmy, ako napríklad mäso či zelenina, dávajte do dvoch tretín výšky hrnca. Potraviny, ktoré zväčšujú svoj objem, napríklad fazuľa alebo ryža, plňte iba do jednej štvrtiny výšky.  
  • Používajte menej tekutín, pretože pri vyššej teplote a tlaku dochádza k menšiemu odparovaniu.
  • Najskôr hrniec zahrievajte na vysokú teplotu tak dlho, až sa uzavrie bezpečnostný ventil. Potom teplotu platničky znižujte tak, aby z tlakového ventilu mierne unikala para.
  • S hrncom manipulujte opatrne mimo dosah detí a veko neotvárajte nadmernou silou. Počkajte, až bude úplne vypustený tlak.