Termoska - skvelý pomocník v zime aj v lete, doma, v práci aj v prírode

Termosky (vynález z druhej polovice 19. storočia) sú nepostrádateľným doplnkom pri dlhom pobyte v chladnom alebo mrazivom počasí. Udržujú nápoje horúce počas mnohých hodín a pomáhajú vám zostať v teple. Na druhej strane v lete oceníte chladné nápoje a príjemné osvieženie.
Keď sa povie termoska, každý si predstaví, ako si z nej v zime nalieva horúci čaj alebo kávu. Málokto si však vie predstaviť, že sa v ňom dajú skladovať aj studené nápoje alebo dokonca ľad. Dávať studené veci do termosky je perfektný nápad. Studený nápoj je skvelý, ale čo tak studený ananás alebo melón nakrájaný v termoske? Stačí otvoriť termosku, vychladiť ju a uložiť do nej tieto veci. Budú sa vám hodiť o niekoľko hodín v horúčave na kúpalisku. Rovnako ako kocky ľadu, ktoré si vezmete so sebou na piknik do parku. 
Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že by ste si na kempovaní pripravili na raňajky miešané vajíčka? Možno áno, ale ako ich prepravovať, aby sa vám v batohu nerozbili a v horúčave sa prípadne nepokazili?  Riešenie je jednoduché. Vychladíte termosku z nehrdzavejúcej ocele, rozklepnete do nej vajcia a problém je vyriešený.
Naše termosky z nehrdzavejúcej ocele od dánskej spoločnosti SCANPAN, ktoré ponúkame v dvoch veľkostiach a mnohých farbách, sú ideálne na spomínané účely.
Na druhej strane, litrové termosky so sklenenou vložkou od brazílskej spoločnosti Tramontina sa budú používať skôr doma alebo na chate. 

O termosku sa však musíte starať, inak sa v nej môže objaviť pleseň a vodný kameň. Po každom použití ho dôkladne opláchnite a v prípade potreby použite kefku na fľaše. Ak sa v termoske stále hromadia nečistoty, môžete použiť nasledujúci postup.
Touto metódou sa termoska vyčistí od vodného kameňa a nečistôt. Jedlá sóda tiež pohlcuje nežiaduce pachy.
Budete potrebovať:
- 1 polievková lyžica jedlej sódy 
- vriaca voda
Do termosky nasypte sódu bikarbónu, zalejte ju vriacou vodou a nechajte pôsobiť. Nechajte ju odstáť v závislosti od toho, ako je termoska znečistená - od 30 minút do 12 hodín (ideálne je to urobiť večer a ráno termosku umyť). Termosku nechajte otvorenú. Obsah fľaše vylejte, vezmite kefu a vydrhnite ju.
Ak v termoske po čistení zostali nejaké nečistoty, naplňte ju do tretiny vodou a pridajte niekoľko polievkových lyžíc suchej ryže. Zatvorte a dobre pretrepte.