Jarné pečené kurča z jedného pekáča

 4 porcie

Príprava: približne 2 hodiny

Ak neviete, čo slávnostnejšie pripraviť na Veľkonočné sviatky, vyberte si jarné pečené kurča, ktoré sa pripravuje s prílohou v jednom pekáči. Nestrávite pri sporáku celý deň a budete potrebovať minimum riadu.

Potrebné ingrediencie:

  • 1 celé kurča
  • zemiaky približne 800 g
  • 100 gramov masla
  • čerstvé bylinky podľa chuti (tymián, petržlen)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 citrón, najlepšie chemicky neošetrený
  • olivový olej 4 polievkové lyžice
  • soľ a korenie

Kuracie mäso zvnútra aj zvonku dôkladne osolíme a necháme chvíľu odpočívať. Medzitým v miske zmiešajte zmäknuté maslo, nasekané bylinky, 1 strúčik cesnaku a trochu nastrúhanej citrónovej kôry z dobre umytého citróna. Na kuracích prsiach uvoľnite kožu a do vzniknutej kapsy votrite bylinkové maslo. Dávajte pozor, aby ste kožu neroztrhli. Zvyšné maslo natrite na vonkajšiu stranu kurčaťa.

V inej miske zmiešajte olej, soľ, citrónovú šťavu (množstvo podľa chuti), roztlačený cesnak a korenie. Výsledná marináda by mala byť kyselkavá, ale nemala by úplne prekrývať ostatné chute.

Omyté zemiaky nakrájajte na štvrtiny, obaľte ich v marináde a pridajte do pekáča. Navrch položíme celé kurča, podlejeme trochou vody, vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov a pečieme približne hodinu. Potom zvýšte teplotu na 200 stupňov a pečte ešte asi 25 minút, kým kurča nezozlátne.

Prajeme vám dobrú chuť.