Dokonalé palacinky

Tenká alebo hrubá? 

Existujú dva základné typy palaciniek. Prvé sú tenké, jemnejšie a nazývajú sa Crepe. Väčšina z nás však pozná tie klasické hrubšie. Ak si chcete dopriať tie jemnejšie, určite oceníte panvicu určenú špeciálne na palacinky, ktorá je navyše vyrobená na indukciu. Takéto panvice majú malú hĺbku, vďaka ktorej je výsledná palacinka krásne tenká a chrumkavá. Nespornou výhodou je nepriľnavý povrch, na ktorý nemusíte pri vyprážaní používať zbytočne veľké množstvo tuku a otáčanie bude aj tak hračka. 

Ako pripraviť palacinkové cesto

Hladkú múku, mlieko, vajce a štipku soli. Potom však príde na rad maslo - nie každý ho tam dáva, ale práve s ním dosiahnete tenšie palacinky. Môžete pridať aj klasický alebo vanilkový cukor. 

Ingrediencie na cesto:

200 ml polotučného mlieka
2 vajcia
1/2 balíčka vanilkového cukru - nemusí byť
štipka soli
140 g hladkej múky
lyžica rozpusteného masla
olej na vyprážanie

Najskôr si pripravíme mlieko, do ktorého pridáme vajcia, cukor a soľ. Nepoužívajte šľahač, ale šľahajte metličkou - do cesta sa tak dostane vzduch a bude pekne hladké. Potom postupne pridávajte preosiatu múku, kým nevznikne dostatočne husté cesto. Na záver vmiešajte trochu rozpusteného masla.  Cesto pripravujte vždy aspoň pol hodiny vopred, ideálne hodinu, aby múka stihla napučať - zabráni sa tak zbytočnému pripáleniu palaciniek. 

Palacinka -  vyprážanie 
Pred vyprážaním cesto zľahka premiešajte. Určite odporúčame vyberať panvicu s nepriľnavým povrchom a najlepšie rovné panvice na palacinky. Panvica musí byť dostatočne horúca, použite len malé množstvo tuku. Cesto naberajte naberačkou a krúživými pohybmi ruky ho rozotrite po celej ploche panvice. Obráťte ju, keď je hotová - keď panvicou pohnete, palacinka sa sama ľahko posunie a nikde sa nezasekne. 

Ďalšou úlohou je zdobenie

Palacinky sú hotové a prichádza na rad zdobenie. Existuje veľa kombinácií. V lete odporúčame používať čerstvé ovocie. Takáto lesná zmes s trochou jogurtu alebo smotany premení palacinku na niečo úplne dokonalé. V teplejších dňoch je zmrzlina dobrým nápadom. V zime zasa siahnite po džemoch, marmeládach alebo dokonca banánoch a čokoláde.

Ak vynecháte cukor v cestíčku, môžete vyskúšať slanú verziu - potrieť čerstvým syrom, nátierkou alebo pridať zeleninu.

Máme pre vás aj videorecept na prípravu supertenkých palaciniek.