Špenátová žemľovka s údeným mäsom

Žemľovka je výborná teplá, ale môžete si ju dať do krabičky a vziať so sebou ako desiatu alebo obed.

Čas prípravy: 45 min.

Suroviny na 4 porcie:

5-6 grahamových rožkov nakrájaných na kúsky

3 lyžice rozpusteného masla

240 g ricotty

3 hrste baby špenátu

250 g údeného mäsa nakrájaného na kocky

pár vetvičiek tymiánu, odtrhnuté lístky

6 vajec

150 ml mlieka

200 ml smotany na šľahanie

2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané

40 g strúhaného parmezánu

soľ a čerstvo mleté korenie

Postup:

Rúru predhrejte na 180 °C. Nakrájané rožky rozložte na plech a pokvapkajte ich maslom. Vložte ich do rúry a nechajte ich dozlata a do chrumkava. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Zľahka premiešajte ricottu, špenátové listy, kocky údeného mäsa, tymián a kúsky opečených rožkov. Zmes rozotrite na dno zapekacej misy. Vajcia, mlieko, smotanu, cesnak a parmezán zmiešajte. Zmes ochuťte soľou a korením a nalejte ju na obsah zapekacej misy. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 25 minút, kým žemľovka nie je pevná a zlatistá. Chutí horúco, ale aj studeno. Potřebné náčiní pro přípravu této dobroty najdete u nás.

Ak túto žemľovku pripravujete na jar, pridajte k špenátu medvedí cesnak.