Špenátová žemľovka s údeným mäsom
Žemľovka je výborná teplá, ale môžete si ju dať do krabičky a vziať so sebou ako desiatu alebo obed.
Čas prípravy: 45 min.
Suroviny na 4 porcie:
5-6 grahamových rožkov nakrájaných na kúsky
3 lyžice rozpusteného masla
240 g ricotty
3 hrste baby špenátu
250 g údeného mäsa nakrájaného na kocky
pár vetvičiek tymiánu, odtrhnuté lístky
6 vajec
150 ml mlieka
200 ml smotany na šľahanie
2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
40 g strúhaného parmezánu
soľ a čerstvo mleté korenie
Postup:
Rúru predhrejte na 180 °C. Nakrájané rožky rozložte na plech a pokvapkajte ich maslom. Vložte ich do rúry a nechajte ich dozlata a do chrumkava. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Zľahka premiešajte ricottu, špenátové listy, kocky údeného mäsa, tymián a kúsky opečených rožkov. Zmes rozotrite na dno zapekacej misy. Vajcia, mlieko, smotanu, cesnak a parmezán zmiešajte. Zmes ochuťte soľou a korením a nalejte ju na obsah zapekacej misy. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 25 minút, kým žemľovka nie je pevná a zlatistá. Chutí horúco, ale aj studeno. Potřebné náčiní pro přípravu této dobroty najdete u nás.
Ak túto žemľovku pripravujete na jar, pridajte k špenátu medvedí cesnak.