Tradičný recept na domáce sušienky
RECEPT NA CESTO NA SUŠIENKY
Množstvo vystačí približne na 50 sušienok.
500 g hladkej múky
250 g cukru
250 g zmäknutého masla
2 žĺtky a 1 celé vajce
štipka soli
šálka mlieka
2-3 čajové lyžičky kakaa (nie je potrebné)
Príprava:
Múku vysypte do misy, dobre ju premiešajte s cukrom a štipkou soli, pridajte žĺtky a celé vajce a vypracujte cesto.
Pridajte zmäknuté maslo nakrájané na kúsky, pridajte mlieko a vypracujte hladké a homogénne cesto.
Cesto zabalené v potravinovej fólii nechajte 20-30 minút odpočívať v chladničke.
- Predhrejte si rúru na 180 °C a nájdite si formičku na sušienky alebo niečo, čo ju pripomína. Môže to byť aj pohár.
- Pracovnú plochu si vysypte múkou, aby sa cesto nelepilo.
- Z cesta vytvarujte plát vysoký asi 1 cm a vykrajujte z neho kolieska alebo iné tvary podľa vlastnej fantázie. Umiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Alebo môžete použiť náš lis na cesto a pripraviť sušienky ako majster cukrár.
- Sušienky pečte asi 12 minút, ale dávajte pozor, aby ste ich nespálili. Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke.