Valentínske trojchodové menu
Šalát z chobotnice
Prísady na 2 porcie:
- 300 g chápadiel chobotnice
- 1 mrkva
- 1/4 zeleru
- 1 koreň petržlenu
- 100 ml olivového oleja
- 1 väčší citrón
- mleté biele korenie
- soľ a petržlenová vňať
Postup prípravy:
Dobre očistenú a umytú chobotnicu vložte do hrnca, pridajte očistenú koreňovú zeleninu, osoľte, prikryte pokrievkou a na miernom ohni priveďte do varu. Keď voda začne vrieť, znížte zdroj tepla na minimum a pomaly varte do mäkka približne hodinu až hodinu a pol. Uvarenú chobotnicu vyberte a nechajte vychladnúť. V miske vyšľahajte citrónovú šťavu a olej, dochuťte soľou a korením a do marinády vložte nakrájané chobotnice. Uložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Chobotnice rozdeľte na taniere, každú porciu zalejte marinádou a posypte nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávajte ako predjedlo s pečivom.
Plnená morčacia rolka
Prísady na 4 porcie:
- 600 g morčacích pŕs - plát
- 50 g prepusteného masla a trochu vývaru na podliatie
Na plnku:
- 4 miešané vajcia
- ½ červenej papriky
- 1 nožička klobásy
- 4 plátky syra
- petržlenová vňať
- korenie a soľ
Postup prípravy:
Pripravte si väčší plát umytého a osušeného mäsa. Mäso zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme rozšľahanými vajíčkami, posypeme na kocky nakrájanou červenou paprikou a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Klobásku zabalte do plátkov syra a položte na vajcia. Mäso zvinieme a pevne zviažeme tenkým povrázkom. V hlbokej panvici alebo pekáči rozohrejte maslo a rolku opečte zo všetkých strán do svetlohnedej farby. Zľahka podlejte vývarom. Prikryte pokrievkou a pečte v rúre pri teplote 180 stupňov približne hodinu, pričom občas polievajte výpekom. Podľa chuti môžete na posledných 15 minút pečenia pridať k roláde nakrájanú zeleninu (napr. mrkvu a pór). Upečenú rolku vyberte, odstráňte šnúrku a nakrájajte na porcie. Vzniknutý výpek môžete zjemniť trochou masla. Roládu podávajte so zemiakovou kašou alebo ryžou, ktorú pokvapkajte vypečenou šťavou.
Orechový koláč
Prísady na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 1 vajce
- 60 g práškového cukru
- polovica prášku do pečiva
- čokoládová poleva
na krém:
- 250 ml mlieka
- 1 čajová lyžička masla
- 50 g pieskového cukru
- 20 g vanilkového pudingu
- 3 lyžice rumu
na orechovú zmes:
- 100 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 70 g masla
- 70 g pieskového cukru
- 1 polievková lyžica medu
Postup prípravy:
Z múky, masla, cukru, vajíčka a prášku do pečiva pripravte cesto a nechajte ho 30 minút odpočívať v chladničke. Potom vyložte pripraveným cestom mierne vymastenú vyššiu panvicu a zatlačte ho do okrajov panvice asi 1 až 1,5 cm vysoko. Okraje ozdobne orežte, napríklad ich obtočte kolieskom. Panvicu prikryte pokrievkou a pečte na sporáku na minimálnom stupni 20 minút. Ešte horúci koláč prelejte krémom. Vychladnutý koláč posypeme orechovou zmesou a ozdobíme čokoládovou polevou.
Príprava krému:
Mlieko vyšľahané s vanilkovým pudingom nalejte do hrnca, pridajte cukor, maslo, rum a na miernom ohni za stáleho miešania priveďte do varu a varte 1 minútu. Upečený koláč prelejte ešte horúcim krémom.
Príprava orechovej zmesi:
Na panvici zohrejte maslo a cukor tak, aby sa maslo len roztopilo, nesmie prskať. Potom pridajte orechy, med a premiešajte.