Valentínske trojchodové menu

Šalát z chobotnice

Prísady na 2 porcie:

  • 300 g chápadiel chobotnice
  • 1 mrkva
  • 1/4 zeleru
  • 1 koreň petržlenu
  • 100 ml olivového oleja
  • 1 väčší citrón
  • mleté biele korenie
  • soľ a petržlenová vňať

Postup prípravy:

Dobre očistenú a umytú chobotnicu vložte do hrnca, pridajte očistenú koreňovú zeleninu, osoľte, prikryte pokrievkou a na miernom ohni priveďte do varu. Keď voda začne vrieť, znížte zdroj tepla na minimum a pomaly varte do mäkka približne hodinu až hodinu a pol. Uvarenú chobotnicu vyberte a nechajte vychladnúť. V miske vyšľahajte citrónovú šťavu a olej, dochuťte soľou a korením a do marinády vložte nakrájané chobotnice. Uložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Chobotnice rozdeľte na taniere, každú porciu zalejte marinádou a posypte nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávajte ako predjedlo s pečivom.

 

Plnená morčacia rolka

Prísady na 4 porcie:

  • 600 g morčacích pŕs - plát
  • 50 g prepusteného masla a trochu vývaru na podliatie

Na plnku:

  • 4 miešané vajcia
  • ½ červenej papriky
  • 1 nožička klobásy
  • 4 plátky syra
  • petržlenová vňať
  • korenie a soľ

Postup prípravy:

Pripravte si väčší plát umytého a osušeného mäsa. Mäso zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme rozšľahanými vajíčkami, posypeme na kocky nakrájanou červenou paprikou a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Klobásku zabalte do plátkov syra a položte na vajcia. Mäso zvinieme a pevne zviažeme tenkým povrázkom. V hlbokej panvici alebo pekáči rozohrejte maslo a rolku opečte zo všetkých strán do svetlohnedej farby. Zľahka podlejte vývarom. Prikryte pokrievkou a pečte v rúre pri teplote 180 stupňov približne hodinu, pričom občas polievajte výpekom. Podľa chuti môžete na posledných 15 minút pečenia pridať k roláde nakrájanú zeleninu (napr. mrkvu a pór). Upečenú rolku vyberte, odstráňte šnúrku a nakrájajte na porcie. Vzniknutý výpek môžete zjemniť trochou masla. Roládu podávajte so zemiakovou kašou alebo ryžou, ktorú pokvapkajte vypečenou šťavou.

 

 

Orechový koláč

Prísady na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 vajce
  • 60 g práškového cukru
  • polovica prášku do pečiva
  • čokoládová poleva

na krém:

  • 250 ml mlieka
  • 1 čajová lyžička masla
  • 50 g pieskového cukru
  • 20 g vanilkového pudingu
  • 3 lyžice rumu

na orechovú zmes:

  • 100 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • 70 g masla
  • 70 g pieskového cukru
  • 1 polievková lyžica medu

Postup prípravy:

Z múky, masla, cukru, vajíčka a prášku do pečiva pripravte cesto a nechajte ho 30 minút odpočívať v chladničke. Potom vyložte pripraveným cestom mierne vymastenú vyššiu panvicu a zatlačte ho do okrajov panvice asi 1 až 1,5 cm vysoko. Okraje ozdobne orežte, napríklad ich obtočte kolieskom. Panvicu prikryte pokrievkou a pečte na sporáku na minimálnom stupni 20 minút. Ešte horúci koláč prelejte krémom. Vychladnutý koláč posypeme orechovou zmesou a ozdobíme čokoládovou polevou.

Príprava krému:

Mlieko vyšľahané s vanilkovým pudingom nalejte do hrnca, pridajte cukor, maslo, rum a na miernom ohni za stáleho miešania priveďte do varu a varte 1 minútu. Upečený koláč prelejte ešte horúcim krémom.

Príprava orechovej zmesi:

Na panvici zohrejte maslo a cukor tak, aby sa maslo len roztopilo, nesmie prskať. Potom pridajte orechy, med a premiešajte.