Domáci bezinkový sirup za studena
Suroviny pre základnú dávku:
- 15 pekných kvetov bazy čiernej
- 1 citrón (lepšie bio)
- 1 liter prevarenej vody
- 10 g kyseliny citrónovej
- 1 kg cukru
Postup:
Natrhajte mladé kvety bazy, najlepšie v čo najčistejšom prostredí, aby ste ich nemuseli umývať a nestratili tak veľa cenných látok. Dbáme tiež na to, aby boli bez mšíc.
Kvety bazy čiernej vložíme do veľkej nádoby a zalejeme 1 litrom studenej prevarenej vody. Pridáme na plátky nakrájaný citrón. Ak je bio (nepostriekaný), použijeme ho aj s kôrou - sirup potom bude mať príjemnú citrónovú vôňu. Nechajte lúhovať 24 hodín v chladnej miestnosti. Počas lúhovania zmes niekoľkokrát premiešajte. Po uplynutí tejto doby tekutinu preceďte cez plátno (alebo čistú pančuchu) a dobre vymačkajte, vrátane šťavy z citróna.
Do precedenej tekutiny pridajte 10 g kyseliny citrónovej a 1 kg cukru. Všetko spolu miešajte, kým sa úplne nerozpustí - zakaždým krátko premiešajte a nechajte rozpustiť. Opakujte približne po 20 minútach. Ak sa cukor už neusadzuje na dne, máte hotovo.
Kvety bazy čiernej vložíme do veľkej nádoby a zalejeme 1 litrom studenej prevarenej vody. Pridáme na plátky nakrájaný citrón. Ak je bio (nepostriekaný), použijeme ho aj s kôrou - sirup potom bude mať príjemnú citrónovú vôňu. Nechajte lúhovať 24 hodín v chladnej miestnosti. Počas lúhovania zmes niekoľkokrát premiešajte. Po uplynutí tejto doby tekutinu preceďte cez plátno (alebo čistú pančuchu) a dobre vymačkajte, vrátane šťavy z citróna.
Do precedenej tekutiny pridajte 10 g kyseliny citrónovej a 1 kg cukru. Všetko spolu miešajte, kým sa úplne nerozpustí - zakaždým krátko premiešajte a nechajte rozpustiť. Opakujte približne po 20 minútach. Ak sa cukor už neusadzuje na dne, máte hotovo.
Sirup nalejte do vypláchnutých a horúcou vodou odparených (vychladnutých) fliaš. Najlepšie sú fľaše z číreho skla s patentným uzáverom.